Wędkarstwo - Forum Dyskusyjne Strona Główna Wędkarstwo - Forum Dyskusyjne
Forum wędkarskie portalu wędkarskiego haczyk.pl - wędkarstwo, łowiska, sprzęt oraz metody i sposoby połowu.

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ
 <b>Społeczność</b>Społeczność  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Konkursy :        JAXON ETERNUM        Grand Prix haczyk.pl        Fotograficzny: 4 Pory Roku        Sukcesy i Rekordy        

Poprzedni temat «» Następny temat
J.Świętajno (Narckie) , J.Brajnickie
Autor Wiadomość
oski 

Wysłany: 27-06-10, 22:54   J.Świętajno (Narckie) , J.Brajnickie

Witajcie . Wybieram się z kumplami na 10 dniowy wypad do miejscowości Warchały. Jeździmy co roku na ryby od paru lat dlatego chciałbym was spytać o jeziorka wymienione w temacie . Na jaka rybę najlepiej się nastawiać i na jaka metodę łapać : spinning , grunt , spławik , żywiec. Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź ponieważ wyjeżdżam już w piątek :) .

Pozdrawiam

chudas91 

Wysłany: 28-06-10, 18:07   

Witam. Podłączę się do pytania, bo w przyszły czwartek też się wybieram nad Świętajno. Może ktoś z haczykowców tam wędkował i coś podpowie. Gdzie zrobić opłaty? Chyba jeziorko należy do Mazowieckiego PZW. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

oski 

Wysłany: 28-06-10, 21:21   

odpowiem Ci tylko tyle ze mi powiedziano że tam można łowić bez pozwoleń tylko na kartę wędkarską i przeważa tam szczupak i okoń . Prosze o więcej wypowiedzi :D

chudas91 

Wysłany: 28-06-10, 21:36   

Może Ci pomogę takimi cytatami znalezionymi w necie:
'Leszcze łowi się głównie na szerokich blatach w północno-zachodniej części jeziora, oraz w okolicach największej podwodnej górki, niemal na środku akwenu. Najdorodniejsze płocie występują na granicy wąskiego pasa trzcin przy północno-zachodnim brzegu, a także w pobliżu półwyspów przy wsi Narty.", "Przy wsi Narty warto zapolować na liny, które dorastają tu do pięknych rozmiarów.". Ja wieczorkami i porankami pospininguje z nastawieniem okoniowym i szczupakowym. W nocy DS jedna wędka a druga żywczyk. MOże któregoś dnia poszperam bacikiem. Zobaczymy. Jezioro bardzo czyste. Warto mieć płetwy i okulary do nurkowania, bo pierwsza klasa czystości wód i nawet w lato widocznośc do 6-7 metrów. Ogólnie sporo info w necie na stronach o nurkowaniu. Na YT fajny filmik pokazujący przez nurków okonie. Zobaczymy czy warto. Mam chyba nawet gdzieś mapki barymetryczne Swiętajna i Brajnickiego .Ps. Może się gdzieś spotkamy nad jeziorkiem ja jade 8 w czwartek i wracam w niedziele. Taki krótki wypadzik :P

oski 

Wysłany: 28-06-10, 22:02   

No może się spotkamy zobaczmy . Ja będę od 3.07 do 13.07 :D

piti

Wysłany: 02-07-10, 14:03   

Witam - to moja ulubiona woda widzę :]

Więc moi drodzy - primo, zależy gdzie do Warchał jedziecie, bo rozciągają się po obu stronach drogi, a niektórzy wynajmujący domki w Brajnikach też piszą, że to Warchały.

Ma to znaczenie - bo są tam trzy jeziora: Warchałdzkie, Świętajno i Brajnickie,

Po kolei:
Świętajno - piękne duże jezioro, z przejrzystą wodą, idealne do nurkowania jednak wędkarsko nie ciekawe. Nie wiem czy zawsze tak było czy to wyniki kiepskiej gospodarki wodą ale ryb tam niewiele - jakiś leszcz się trafia, szczupaczek i okoń - chyba tyle. Mało tam łowiłem/łowie ale nikt z osób mi znanych co tam łowił nie złapał nic interesującego i sądzę, że to nie przypadek.

Brajnickie - duże i bardzo płytkie jezioro - właściwie gdzie kotwicy się nie rzuci to do 2 metrów. Kiedyś tam była hodowla karpia - sporo od tego czasu odłowili, ale takiego ponad 10 kg ludzie trafiają i to nie rzadko. Piękny karaś - 2 lata temu z pomostu trafiłem 1,6 kg, a większy porwał mi żyłkę niedaleko od pomostu. Jak łowicie z łódki warto popłynąć na troszkę głębsze miejsca (jest kilka) - mam mapkę jeziora - wpiszcie maile to wyślę.
Z brzegu to głównie brzeg od strony Jedwabna, jest tam dużo pomostów. Dużo karpiarzy ustawia się na dzikich stanowiskach "z przodu" jeziora - od razu po zejściu z szosy, ale tam trzeba wchodzić do wody żeby zarzucić. Od strony Szczytna to pomosty są właściwie tylko nieopodal ośrodka Dolomity - ale spory kawał trzeba przejść przez las (na marginesie w Brajnikach można wypożyczyć łódkę, kawałek za ośrodkiem jest kanałek ok. 0,5 głębokości gdzie w wietrzny dzień można połowić ładne płotki, duży karaś się szwenda, lin). Wszyscy miejscowi łowiący na spławik rzucają do trzcin, nawet blisko pomostu, b. rzadko na wodę.
Ogólnie bardzo ciekawe jezioro - ale trudne wędkarsko, sukces wymaga metody, nęcenia - ogólnie sporo starań, ale ryby pływają tam naprawdę duże. W jeziorze są też sumy :]

Warchałdzkie: Moje ulubione jezioro, za dużo pisał nie będę bo... moje jest :] Generalnie najbardziej lubię jego dzikość - zwłaszcza w 2-giej części za kanałkiem. Ryba jest ładna, ale też kapryśna - jego zaletą jest to, że pływając tam samotnie łódką masz uczucie jakby w tej wodzie czaił się jakiś zapomniany potów, którego możesz złowić. Ryba standard: szczupak, okoń, płoć, leszcz, lin

Mam trochę mapek jezior - napiszcie jakie chcecie i maila to wyśle :] Ja w Warchałach będę dopiero za 2-3 tygodnie :(

oski 

Wysłany: 03-07-10, 01:19   

Ehh dokładnie nie wiem gdzie będziemy bo nie ja załatwiałem zakwaterowanie :) . Ale zdaje mi się że będziemy bliżej jeziora Świętajno . Jednak dzięki za wszelkie info . Napewno sprawdze wszystkie te jeziorka i po powrocie zdam relacje . :)

oski 

Wysłany: 11-07-10, 17:03   

Witajcie. Wróciłem właśnie z Warchał odwiedziłem wszystkie 3 jeziora z łodzią , przyznam że najbardziej zaciekawiło mnie J.Brajnickie . Złowiłem parę ładnych leszczyków i karasi płocie też były ciekawe no i trafił mi się rekordzik szczupaka 94 cm . Szczupłych było razem 6 ale reszta nie zachwycala mnie tak bardzo bo tylko 70 cm . Tylko raz poszedłem na noc na ryby na J.Brajnickie i nie mi dopisało szczęście tylko mojemu koledze który złowił sumika 12kg .

J. Warchały głownie jest dla spławikowców . Złowiłem 2 leszcze ponad 1.5 kg no i bardzo dużo płoci i krąpi które wypuściłem . Ze spiningiem moją ulubiona metodą łowienia nie miałem czego szukać ponieważ szczupak jest bardzo kapryśny miałem jeden atak na płoć którą sciągałem zestawem spławikowym . Oszacowałem po długości ryby że miała ok 2 kg więc nic wielkiego . Miejscowi także mi mówili że na Warchałdzkim Jeziorze ciężko z szczupaczkiem na spinning. Zdaję mi się że lepszym rozwiązaniem na tym jeziorku jest żywcówka :0 . Muszę dodać że woda jest bardzo czysta w tym jeziorze przejrzystość wody w tym jeziorku to z 2m .

J. Świętajno nie chce się za dużo wypowiadać o tym jeziorze ponieważ nie łowiłem tam z byt długo. Mam łódź z silnikiem lecz na tym Jeziorze nie mogłem urzywać silnika woda jest praktycznie jak w basenie jedno z najczystszych jezior w Polsce napewno wracając do ryb złowiłem tu tylko 3 płoteczki dlatego uważam że te jezioro nadaję się tylko do nurkowania i zrelaksowania się na plaży z piwkiem w ręku ( nie za dużo ) .

Odwiedziłem jeszcze Narew w Ostrołęce i w Łomży . W Ostrołęce wyciągnołem nawet ładnego bolenia prawie 3 kg z pod mostu i tylko tyle . W Łomży było zdecydowanie ciekawiej przeszedłem brzegi może 2 razy po ok 25 metrów od mostu i wyciagnołem 3 szczupaczki 80 cm i jeden porwał mi żyłkę ( nie używam plecionki ponieważ nie jestem do niej przekonany , znacznie częsciej mi się plątała i spinała mi się ryba ) .

Pozdrawiam Oskar.

piti

Wysłany: 30-07-10, 09:01   

No to gratuluje - same grubasy lowisz - jeden wyjaz i tyle szczupakow powyzej 75 cm?

Podczas mojego pobytu woda zagotowana - ryba nie brala, jedyne co dalo sie polowic to okon na boczny trok - kilka sztuk powyzej 30-35 cm pdalo na dzikim Warchalskim. Co do szczupaka na spining na Warchalskim to bym nie sluchal miejscowych :] Sadze se metrowce tam plywaja, tylko trzeba szukac - zwlaszcza na tej dzikiej czesci, gdzie presja wedkarska i rekreacyjna bliska jest zeru.

pzdr

nastepny wypad na Warchaly we wrzesniu :]

Odpowiedz do tematu