Ja wrzuciłbym tam błotniarke stawową... w ilosciach ekstremalnych, poradzi sobie szczegolnie z gnijącymi obumarłymi szczątkami roślin.
Można tez próbować KNO3 do wody dodawac (saletra potasowa),(zaburzyć równowagę mikro i makro elementów) co by rosliny wyzsze zostaly wyparte przez glony....niestety wygladaloby to tak: ze woda zakwitnie na zielono, a potem trzeba walczyc z zakwitami (najlepiej lampa UV) wiec gra jest troszke nie warta swieczki.
Na pewno najszybciej i najlepiej osuszyc staw (bo kotwica tego wszystkiego nie wyciagniesz)
Ciekawym pomyslem byloby zaciemnienie stawu (czarna plachta) na okres kilku tygodni..
Ten rogatek sztywny, ma sie tam dobrze bo nie ma konkurencji pokarmowej:P, ma swiatla pod dostatkiem...
Zróżnicuj gatunki roslin, dorzuc troche roslin plywajacych, do tego troche nurzańców, tak aby one takze z toni pobieraly skladniki mineralne, w tym momencie na pewno "populacja" rogatka sie zmniejszy
Zakladam ze w stawie nie ma teraz za duzo ryb a jesli sa to moga byc "poswiecone"
Woda sie pewnie zagotuje (czarna płachta), rosliny obumrą (brak swiatla, brak fotosyntezy) a potem moga wystepowac problemy z glonami.
Ogolnie jest to metoda akwarystyczna (mam 250L zbiornik holenderski) ale nie widze przeciwskazan ani problemow przy zastosowaniu tego w 2arowym stawiku:)
damiandg
Wysłany: 09-07-10, 13:43
Koledzy ja mam problem z rzęsą wodną cały staw jest zielony jak wyłowie to grabiami to w tydzień znowu zarośnie cały staw co robić?
Finczyk
Wysłany: 09-07-10, 21:23
Kiedys jak bylem na wsi, to ludzie hodowali w stawach kaczki, ktorych ulubionym pokarmem byla rzesa. A kaczkimialy sory apetyt. Sprobuj hodowli kaczek, jedzenie dla nich nic cie nie bedzie kosztowac
_________________ Finczyk
damiandg
Wysłany: 09-07-10, 21:56
No kurde babcia ma kaczki ale stawu nie mam ogrodzonego i one uciekną do lasu. A może amury dały by radę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum